Att välja matplats

Det är en konst att möblera för alla sorters måltider. I vårt sortiment hittar du både stilrena klassiska matgrupper och nyheter i mer modern industriell stil. Vi har små prisvärda bord för två personer som passar perfekt till studentlägenheten eller det första boendet. Och vi har stora massiva träbord som kan förlängas där hela släkten får plats på släktmiddagen.

Stilmässigt pekar trenden i vår mot det enkla och rena men kontraster är alltid rätt. Vårt nya rustika matbord Chatham bryter av mot en ren väggyta och med belysning i mässing är matplatsen redo för både fredagsfest och måndagsmiddag. Naturens egna färger syns mycket i vår, och materialen är sådana som man gärna rör vid.

4 tips för dig som ska välja matgrupp

Vårt breda sortiment ska hjälpa dig som kund att hitta den typ av matgrupp som passar just dig och dina behov och önskemål. Mio har matgrupper med många olika stilar och sittplatser.

Därför finns det en del saker som är bra att tänka på innan du köper din matgrupp. Nedan följer några tips och råd när du ska välja din matgrupp.

1. Hur många sittplatser behöver du?

Det kan verka som en enkel fråga, men tänk efter en gång till. Oavsett om du bor ensam eller om ni är många i familjen är antalet sittplatser kanske inte så självklart. Brukar barnen till exempel ha kompisar hemma på middag? Bjuder ni hem släkt och vänner som ska få plats runt bordet?

Många av våra bord kan växa och krympa och anpassas efter behovet just för stunden. Med hjälp av iläggsskivor och klaffar förvandlar du enkelt ett bord från att vara lagom för två personer till att rymma ytterligare 2-4 personer. Vi har bord som kan växa och ge plats för många personer.

Tänk bara på att ha tillräckligt många stolar när vänner och bekanta kommer på besök.

2. Storlek, form och placering

Olika former på bordsskivan passar olika rum och sammanhang. Ska bordet stå mot en vägg eller mot ett fönster föredrar många en helt rektangulär skiva. Den utnyttjar ytan bra och gör att man kan sitta med gott utrymme ända in mot väggen.

Om bordet ska stå mitt i rummet brukar det passa bättre med ett helt runt eller rektangulärt bord med rundade hörn (ovalt eller båtform). Ett runt bord tar ofta lite mer plats, men det är alltid trevlig när alla vid bordet kan sitta så de ser varandra i ögonen. Även när bordet står mitt i rummet tycker många att det passar med ett helt rektangulärt bord för att få så mycket bordsyta som möjligt.

En annan sak som påverkar är formen och storleken på det rum där bordet ska stå. Mät upp bordets storlek och markera gärna med tejp på golvet. Ställ dit några stolar för att se så det finns tillräckligt med plats även när de är utdragna. Om bordet kommer stå i köket är det bra att dubbelkolla så att köksluckor och en eventuell diskmaskin inte slår i stolar eller bordsben när de öppnas. Provgå också gärna om det är risk för att bordet kommer i vägen för en naturlig passage där många normalt går.

Det finns många saker som påverkar valet av storlek och form på ett bord. Står det i köket kanske det kommer användas som en extra köksbänk när ni lagar mat och bakar. Många barn tycker om att sitta i köket och göra sina läxor. Om ni arbetar hemifrån då och då kan det behövas plats för laptop och att sprida ut papper eller ritningar. Kanske har ni en hobby som kräver en stor bordsyta?

3. Välj bordsyta efter behov

Våra bord finns att få i en mängd olika material och varianter. Om du vill ha ett praktiskt bord som står emot en tuff vardag ska du titta på våra högtryckslaminerade skivor. Det hårda materialet står emot mycket, och med rätt yta torkar du lätt bort både fuktringar, vinfläckar och barnens kritstreck.

Letar du istället efter ett bord med mer klassisk och exklusiv känsla passar det bättre med våra massiva träskivor. De finns i flera olika träslag och ytbehandlingar.

Prata gärna med vår kunniga personal om vilken bordsyta som passar bäst hemma hos just dig.

4. Paketpris eller kombinera själv?

För att underlätta för dig har vi många paketpriser på våra matgrupper, där bord och stolar är ihopsatt på ett passande sätt. Hittar du inget paket som passar din stil kan du alltid kombinera ihop bord och stolar själv. Du kanske till och med vill ha olika stolar runt matbordet för att skapa en unik matplats till just ditt hem.

Det är skillnad på bord och bord

Hur kommer det sig att bord som ser ungefär likadana ut har olika pris? Jo, för att vi vill att alla ska hitta ett matbord hos oss – oavsett behov.

Matborden i den lägre prisklassen tillverkas ofta i större antal, med en enklare konstruktion. Våra matbord som ligger i den högre prisklassen kan vara tillverkade av massivt material och levereras oftast monterade till dig som kund. Materialen är noga utvalda och det gör att bordet, med rätt omsorg, får en lång livslängd.

Gemensamt för alla våra bord är att de håller en hög lägsta nivå till ett bra pris. Vilket bord letar du efter? Titta närmare här eller kom in till oss i butiken och prova dig fram.

Samma bord - olika storlek och färg

De flesta av våra bord finns att få i olika storlekar och nyanser. Det är för att du ska kunna välja den variant som passar bäst för dig.

Ett exempel är vår populära serie Raw. Det är en rustik serie matplatsmöbler med ruffa ytor. Underredet av borstat stål och den sex centimeter tjocka bordsskivan ger ett kraftfullt uttryck åt ditt rum. Bordet finns att få i flera olika storlekar för att det ska passa perfekt i ditt hem. Du kan också välja på nio olika färgnyanser. Alla noga utvalda.

Matcha gärna ett Raw-bord med en stol i läder så blir det extra lyxigt. Serien Raw, precis som många av våra andra serier, har många valmöjligheter. 

Vi har flera matgrupper i rustik stil, bland annat Woodenforge och vårens nyhet Chatham.

Vill du ha mer inspiration på hur du kan inreda runt matplatsen?

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2013