Att välja läder

Läder är ett utmärkt material att använda som möbelklädsel. Läder av god kvalitet är starkt, komfortabelt och vackert. Rätt skött är det dessutom mycket tåligt. Läder som slits naturligt blir bara vackrare med tiden. Vi har möbler klädda i olika läderkvalitéer. Vilken kvalitet du ska välja beror på vad möbeln ska användas till. För att göra det lite enklare för dig har vi samlat information och tips här nedan. Ännu mer finns i butiken. Fråga oss gärna till råds. 

Olika typer av läder

Anilin-läder
Anilin är ett mycket mjukt och smidigt material. Det beror på att det genomfärgas efter garvningsprocessen och att ingen täckfärg läggs på ytan. Endast ett tunt lager finish eller vax stryks på och utseendet förblir genuint och naturligt. Djurets egna struktur lämnas synlig och därför kan färgskiftningar efter till exempel ärr och insektsbett förekomma. Anilinläder har god andningsförmåga, men är samtidigt känsligare för fläckar. Extra känsligt anilinläder bör behandlas innan användandet.

Semianilin-läder
Semianilinläder genomgår samma garvnings- och genomfärgningsprocess som anilinläder. Därefter stryks ett mycket tunt lager färg och transparent finish på. Det gör lädret tåligare mot fläckar, utan att den mjuka och sköna känslan går förlorad.

Täckfärgat läder
Täckfärgat läder garvas och genomfärgas precis som semi- och anilinläder, och ett lager färg och ytfinish stryks därefter på. Lädret blir tåligare mot smuts och spill, samtidigt som ärr och insektsbett döljs.

Skötselråd

Till lädermöbler används olika sorters läder där de vanligaste är; anilinläder, semianilin, täckfärgat läder och bycastläder. Gemensamt för allt läder är att det är hållbart, mjukt och lättskött. De olika läder-typerna skiljer sig dock något i behov av omsorg och lädermöbler som utsätts för stort slitage, smuts och uttorkning kräver mer underhåll än vid normal användning. Några enkla saker finns det dock att tänka på när det gäller alla lädermöbler.

Värme
Undvik att placera möbeln nära ett element eller andra värmekällor. Det bör vara minst 20-30 cm mellan möbeln och värmekällan.

Ljus
Läder med ytskydd har ganska bra ljusäkthet och behöver bara skyddas mot stark solbestrålning under längre perioder. Läder med lite eller inget ytskydd – semianilin och anilinläder – har något sämre ljusäkthet och bör skyddas mot direkt solljus.

Fett
Fett från t ex händer och nacke kan krypa in i lädret och fläcka det. Håll ytan ren och fin genom att rengöra med särskild läderrengöring. För att skydda lädret mot fläckar och förbättra slitstyrkan bör möbeln behandlas 2 ggr/år vid normal användning. Används en lädermöbel flitigt, behöver den smörjas oftare. Observera att anilinläder bör behandlas oftare, ungefär 4 ggr/år.

Rengöring
Starkt rengöringsmedel kan förstöra lädret. Använd därför aldrig disk-, tvätt eller lösningsmedel för att rengöra möbeln. Använd istället alltid särskild läderrengöring. Dammsug möbeln med mjukt borstmunstycke minst en gång i månaden för att hindra damm och smuts från att slita på lädret.

Leather Master

Vår leverantör Leather Master kan det mesta inom skötsel och vård av läder, textil och trä. I din Mio-butik finner du ett urval av deras produkter till dina möbler. Om du vill läsa om produkterna eller lära dig mer om skötsel, vård och reparationer finner du dem på www.leathermaster.se

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ
Enjoy
BYGGBAR

17.995:-

(19.475:-)
Enjoy
BYGGBAR

21.995:-

(23.570:-)
Enjoy
BYGGBAR

12.495:-

(13.385:-)

Copyright © Mio AB 2013