Att välja belysning

Lampor är inte bara ljus – de är inredning! Vi hjälper dig att se ljuset. Trolla fram och bort det du vill med hjälp av rätt belysning. Den här våren är butikerna fulla av trendriktiga lampor för alla tillfällen. Tänk på att ha fem till tio ljuskällor i varje rum, och fundera också över vilket ljus du sprider.  

Tänk på att ljuskällor inte ingår när du köper en lampa - så glöm inte att köpa en eller flera ljuskällor. Se våra ljuskällor här >

Bra att veta:

Bordsskivor i glas speglar lampan inuti skärmen, här väljer du därför med fördel en svagare ljuskälla till din lampa.

Ett vardagsrum behöver fem till tio ljuspunkter för bästa stämning och harmoni. Prova att skapa små rum i rummet genom att belysa ett bord eller en fåtölj med en bords- eller golvlampa. Dels ser det trevligare ut men får även rummet att verka större. 

Att du har rätt lampa vid arbetsplatsen kan vara avgörande för dina ögon och därmed din effektivitet. En läslampa lyser upp boken eller tidningen bäst om den är höj- och sänkbar med riktat ljus.

Rätt ljus kan förändra hela rummet, till exempel om lampan ger ifrån sig ett varm eller kallt ljus. Det är därför vi har så många olika typer av lampor på Mio. 

Hur ser lampan ut tänd? En lampas utseende kan förändras mycket fråm att vara släckt till att vara tänd. Se till att lampans stil och utseende även passar hemma hos dig när den är tänd. 

Se till att lampan inte bländar dig. Då anstränger du ögonen mer än nödvändigt. Se till att lampan placeras på rätt höjd eller riktas åt ett håll så att du inte blir bländad. 

Lampor nära TVn? När man tittar på TV kan man vilja få till lite bio-känsla. Tänk på att då inte placera en viktig lampa nära TVn. 

Vad har lampan för funktion? Vart behöver du ljus i rummet? Läs nedan om lampors olika funktioner och vad för typ av belysning man behöver i hemmets olika rum. 

Hur starkt ska lampan lysa? Ljusets styrka mäts i lumen (lm) och inte i watt (W).

Vilka lampor går att dimmra? Alla lampor går inte att dimmra - så se på förpackningen om det fungerar eller ej! Se nedan vilka av gåra lampor som går att dimmra. 

Belys det du vill visa. Med en bordslampa kan du markera speciella detaljer, till exempel en vacker byrå eller en rad med samlade favoritvaser.

Olika typer av belysning

Allmänbelysning
Allmänbelysning sprider ett mjukt och klart ljus över hela rummet exempelvis en taklampa. Detta är nra när du exmepelvis ska städa eller leta efter borttappade saker. 

Funktionsbelysning
Funktionsbelysning är till för att underlätta i ditt dagliga arbeta, hemma eller på jobbet. Detta gör att du ser bättre oavset vad du gör eller när på dygnet. Exempelvis en skrivbordslampa när du skriver eller en sänglampa när du läser. Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett riktat ljus. 

Stämningsbelysning
Stämningsbelysning är till för att ge ett mjukt ljus som ger en inbjudande känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning på är genom att placera mindra lampor runt om i rummet. Dessa lampor ger ofta ett diffust ljus. Med dessa lampor kan visa mycket av din personlig stil. 

 

Diffust eller riktat ljus?

Diffust ljus
Lampor som har skärmar av tyg eller papper ger ofta ett diffust ljus. Ljuset släpps igenom skärmarna och sprider sig mjukt i rummet och skapar inga tydliga skuggor. 

Riktat ljus
Riktat ljus får du av lampor som ahr en skärm som inte släpper igenom ljus utan riktar allt ljus åt ett håll. Ljuset blir koncentrerar och skapar en skarp kontrast mellan ljus och skugga. 

En blandning av ljus
Våra hem behöver en blandning av diffust och riktat ljus för att lamporna ska uppfylla våra behov och skapa ett stämningsfullt hem. Ett tips är att placera lamporna på olika höjder i rummet för att skapa dymanik. Om du har svårt att veta var i rummet du behöver vilken belysning ska du ställa dig frågorna:

 • Vad gör jag i detta rum?
 • Var gör jag det?

Utifrån det har du tre olika typer av ljus som du kan använda dig av. 

Bra att veta om ljuskällor

LED

 • Sparar energi – Förbrukar endast ca 10% jämfört med den gamla glödlampan.
 • Längre livslängd – Om man använder ljuskällan ca 1000 timmar per år behöver man inte byta förrän om 25 år.
 • Lyser direkt med full ljusstyrka.
 • Innehåller inte kvicksilver och behöver inte vita några särskillda åtgärder om en lampa skulle gå sönder. LED-lampor ska källsorteras som elektronikskrot/ljuskällor.
 • Mindre känslig för vibrationer, stötar och kyla. Fungerar att använda i kylen och i frysen om temperaturen inte är allt för låg. Den får däremot inte utsättas för futkighet och frost. 
 • Tål inte hög värma och är inte lämplig i exempelvis en bastu eller ugn. Som tumregel innebär en noram omgivningstemperatur från -20° till +40°.
 • Funkar att använda utomhus om armaturen är konstruerad för utomhusbruk men rätt kapplingsklass (oftast IP44). Armaturen ska skydda ljuskällan mot fukr och mekanisk påverkan. 

Har du fler frågor angående LED-lampor? Läs våra Frågor & svar här >

Halogen

 • Sparar energi – Förbrukar endast ca 70% jämfört med den gamla glödlampan.
 • 100% dimbara.
 • Lyser direkt med full ljusstyrka.
 • Ger ett klassiskt varmt ljus.
 • Lång livslängd – upp till fem gånger längre än vanliga glödlampor
 • Effektiva under hela sin livslängd.

Form och sockel

Ljuskällorna finns i flera olika former. Detta för att du ska kunna välja en sort som passar just din lampa perfekt! Sockelns storlek står på förpackningen så du lätt ser vilken du ska ha till din lampa.

Ljusordlista

Watt (W) visar lampans energiförbrukning när den är tänd. Ny teknologi som LED förbrukar mycket mindre mängd energi (W) för att ge samma mängd ljus.

Lumen (lm) är ett mått för att kunna jämföra ljusmängd. Att vissa lampor är ljusstarkare än andra innebär att de bör användas på olika sätt.

Kelvin anger färgtemperatur – ju lägre kelvintal desto varmare ljus. 2700 kelvin motsvarar färgtemperatur hos en normal glödlampa. Hög färgtemperatur ger blåaktiga färgtoner medan låg färgtemperatur ger rödaktiga färgtoner.

Energimärkning av ljuskällor och armatur

Energiklasserna på ljuskällor går från E till A++, där A++ är effektivast, det vill säga drar minst energi. Till exempel klassas LED-lampor mellan A till A++ medan halogenlampor oftast hamnar i energiklass C.

Energimärkningen på armaturen visar vilka energiklasser som ljuskällan ska ha för att passa i armaturen. Det är alltså valet av ljuskälla som styr energianvändningen av armaturen. En armatur har alltid flera energiklasser och i många armaturer kan ljuskällor från klass E till A++ användas.

En del armaturer har fasta eller medföljande ljuskällor och detta går då att läsa av från märkningen.

Miljö - Information om elavfall

Begagnade el-produkter kan kräva speciell avfallshantering. Du som kund kan lämna in din begagnade lampa hos oss när du köper en motsvarande vara eller lämna den för återvinning på kommunens miljöstation. 

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2013