Att välja träslag

Trä är ett levande naturmaterial och skiftar i ytans ådring och kulörnyanser mellan olika möbler. Det kan bero på trädets placering, växtförhållanden och hur träet har behandlats efter fällning. 

Gemensamt för alla träslag är att det åldras med behag om du tar hand om din möbel och skyddar den från alltför starkt solljus, värme samt fukt.

Ask

Ett hårt och segt träslag med tydliga årsringar. Färg från gult till brunt.

Björk

Björkträ går från gulaktigt vitt till rödaktigt och har ofta svagt synliga årsringar. Det är hårt, men går lätt att skära i och att böja. Björk var träslaget framför andra på 30-talet och efter en period i glömska har det åter blivit mycket populärt.

Bok

Ett slitstarkt och hårt träslag som ofta återfinns i möbler och som även passar att böja. Antingen gulaktigt eller rödbrunt till färgen.

Ek

Spänstigt, tungt och hållbart i mellanmörk färg. Har ofta en gråbeige nyans. Ek är ett klassiskt träslag som genom historien har haft hög status som inrednings- och möbelmaterial. Eftersom det motstår röta mycket bra användes ek tidigt till skeppsbyggnad och vattenbyggnadskonstruktioner.

Furu

Tallträ. Relativt mjukt och ljust i färgen, men mörknar med tiden.

Syrabetsad furu

Syrabetsen ger furun en rödaktig nyans.

Hevea

Kallas även gummiträd. Lätt och starkt träslag i rödgrå nyans.

Körsbär

Relativt hårt träslag. Betsas för att få en röd färg.

Körsbär light

Ljusbrunt, hårt trä. Enbart lackbehandlat, därför ljusare än traditionell körsbär.

Lönn

Medelmjukt trä i vitaktig till gul nyans. Lönn har fått ett välförtjänt uppsving de senaste åren tack vare sin vackra färg som passar extra bra till den nordiska, enkla stilen.

Mahognyfärg

Djup rödbrun färg. Oftast betsat bokfanér.

Shesham

Ljust träslag som ofta mörkbetsas till en flammig nyans. Hårt och tungt.

Valnöt

Hårt träslag med mörk, tydlig ådring. Valnöt är ett exklusivt träslag som ofta används som fanér i dekorationssyfte. Ytan ger ett levande intryck på grund av den djärva ådringen och varma färgen – ett träslag som tar för sig, helt enkelt.

Skötselråd

Trä är ett vackert, naturligt och i allra högsta grad levande material. Som alla naturmaterial ändras träets utseende i takt med tidens gång. Faktorer som ljus och användning påverkar hur snabbt träet mognar och ändrar nyans.

Tänk på att låta hela träytan utsättas för lika mycket ljus. Om du låter något bli liggande på bordsskivan längre än en vecka kan det lätt uppstå ljusare märken. Glöm inte heller att dra ut utdragsskivan då och då så att den får mogna ikapp med resten av bordsytan! Vissa träslag, som till exempel körsbär och valnöt, mognar fortare än andra. Temperatur och luftfuktighet inverkar också på hur träet beter sig; om det sväller, krymper etc. Därför bör du regelbundet se över skruvar och beslag för att se om de behöver dras åt.

Trämöbler Rengör med väl urvriden fuktad mjuk bomullstrasa innehållande enbart vatten eller mild tvållösning. Eftertorka med torr mjuk bomullstrasa. Var försiktig när du placerar hårda eller vassa föremål som kan skada ytan på din möbel. Använd underlägg, filttassar eller tygmaterial. Läs mer om hantering och underhåll för trämöbler här.

Vaxbehandlade träytor Vaxbehandlade ytor rekommenderas att behandlas med möbelvax innan den används och sedan regelbundet 2-3 gånger per år. Detta gäller speciellt bordets toppyta för att bibehålla ytans motståndskraft mot fläckar och repor. Läs mer om hantering, underhåll och skötselråd för vaxade trämöbler här

Träliknande kompositmaterial Träliknande kompositmaterial är ett tåligt material som inte kräver något underhåll. Läs mer om tips för träliknande kompositmateial här.

Oljade trämöbler Oljebehandlade ytor rekommenderas att behandlas med möbelolja innan den används och sedan regelbundet 2-3 ggr per år. Detta gäller speciellt bordets toppyta för att bibehålla ytans motståndskraft mot fläckar och repor. Läs mer om hantering, underhåll och skötselråd för oljade trämöbler här

Bildskärm eller utskrift återger inte exakt de olika nyanserna och den rätta lystern i materialet. I din butik visar vi gärna vilka träslag som finns att välja på till den möbel du är intresserad av.