Att välja träslag

Trä är ett levande naturmaterial och skiftar i ytans ådring och kulörnyanser mellan olika möbler. Det kan bero på trädets placering, växtförhållanden och hur träet har behandlats efter fällning. 

Gemensamt för alla träslag är att det åldras med behag om du tar hand om din möbel och skyddar den från alltför starkt solljus, värme samt fukt.

Ask

Ett hårt och segt träslag med tydliga årsringar. Färg från gult till brunt.

Björk

Björkträ går från gulaktigt vitt till rödaktigt och har ofta svagt synliga årsringar. Det är hårt, men går lätt att skära i och att böja. Björk var träslaget framför andra på 30-talet och efter en period i glömska har det åter blivit mycket populärt.

Bok

Ett slitstarkt och hårt träslag som ofta återfinns i möbler och som även passar att böja. Antingen gulaktigt eller rödbrunt till färgen.

Ek

Spänstigt, tungt och hållbart i mellanmörk färg. Har ofta en gråbeige nyans. Ek är ett klassiskt träslag som genom historien har haft hög status som inrednings- och möbelmaterial. Eftersom det motstår röta mycket bra användes ek tidigt till skeppsbyggnad och vattenbyggnadskonstruktioner.

Furu

Tallträ. Relativt mjukt och ljust i färgen, men mörknar med tiden.

Syrabetsad furu

Syrabetsen ger furun en rödaktig nyans.

Hevea

Kallas även gummiträd. Lätt och starkt träslag i rödgrå nyans.

Körsbär

Relativt hårt träslag. Betsas för att få en röd färg.

Körsbär light

Ljusbrunt, hårt trä. Enbart lackbehandlat, därför ljusare än traditionell körsbär.

Lönn

Medelmjukt trä i vitaktig till gul nyans. Lönn har fått ett välförtjänt uppsving de senaste åren tack vare sin vackra färg som passar extra bra till den nordiska, enkla stilen.

Mahognyfärg

Djup rödbrun färg. Oftast betsat bokfanér.

Shesham

Ljust träslag som ofta mörkbetsas till en flammig nyans. Hårt och tungt.

Valnöt

Hårt träslag med mörk, tydlig ådring. Valnöt är ett exklusivt träslag som ofta används som fanér i dekorationssyfte. Ytan ger ett levande intryck på grund av den djärva ådringen och varma färgen – ett träslag som tar för sig, helt enkelt.

Skötselråd

Trä är ett vackert, naturligt och i alla högsta grad levande material. Som alla naturmaterial ändras träets utseende i takt med tidens gång och den patinering som sker genom användning samt ljusets påverkan. Alla olika träslag har sin charm, och sina speciella egenskaper. Men det finns några gemensamma nämnare för de olika träslagen. Vilken trämöbel du än väljer bör du tänka på följande:

Ljus
Tänk på att låta hela träytan utsättas för lika mycket ljus. Om du låter något bli liggande på bordskivan längre än en vecka kan det lätt uppstå ljusare märken. Träslag som valnöt och körsbär är mycket känsliga! Glöm inte heller att dra ut bordsskivan då och då, så att den får mogna ikapp med resten av bordsytan.

Fukt
Fukt är träets värsta fiende. Därför bör blöta fläckar, även vanligt vatten, torkas upp så fort som möjligt. Din trämöbel rengör du lättast med en fuktig trasa och tvållösning. Torka efter med torr trasa. Använd inte lösningsmedel eller andra starka rengöringsmedel.

Värme
Värme kan skada träet. Tänk på att alltid skydda ytan mot varma föremål som t ex kastruller och värmeljus. Placera aldrig en trämöbel nära ett element eller annan värmekälla. Träet kan då torka sönder.

Ute/inne
Möbler för inomhusbruk ska aldrig användas utomhus eftersom temperaturväxlingarna kan skada träet.

Skötsel
Hur du skall vårda din trämöbel beror på ytskiktet, de vanligaste ytmaterialen är olja, vax och lack. Oavsett ytskikt så har träet samma ömtålighetsgrad och är alltid känsligt för vassa och repande föremål. Oljade träytor bör behandlas med möbelolja innan användning och sedan regelbundet 2-3 ggr/år. När man oljar in trä får det en skyddande, vackrare yta och en längre livslängd.

Trämöbler
Rengör med väl urvriden fuktad mjuk bomullstrasa innehållande enbart vatten eller mild tvållösning. Eftertorka med torr mjuk bomullstrasa. Var försiktig när du placerar hårda eller vassa föremål som kan skada ytan på din möbel. Använd underlägg, filttassar eller tygmaterial. Läs mer om hantering och underhåll för trämöbler här.

Vaxbehandlade träytor
Vaxbehandlade ytor rekommenderas att behandlas med möbelvax innan den används och sedan regelbundet 2-3 gånger per år. Detta gäller speciellt bordets toppyta för att bibehålla ytans motståndskraft mot fläckar och repor. Läs mer om hantering, underhåll och skötselråd för vaxade trämöbler här.

Träliknande kompositmaterial
Träliknande kompositmaterial är ett tåligt material som inte kräver något underhåll. Läs mer om tips för träliknande kompositmateial här.

Oljade trämöbler
Oljebehandlade ytor rekommenderas att behandlas med möbelolja innan den används och sedan regelbundet 2-3 ggr per år. Detta gäller speciellt bordets toppyta för att bibehålla ytans motståndskraft mot fläckar och repor. Läs mer om hantering, underhåll och skötselråd för oljade trämöbler här.

Bildskärm eller utskrift återger inte exakt de olika nyanserna och den rätta lystern i materialet. I din butik visar vi gärna vilka träslag som finns att välja på till den möbel du är intresserad av.