Att välja säng

Att välja säng

Du tillbringar många sköna timmar i din säng och ska naturligtvis ställa höga krav på din säng. Hos oss finns sängar för alla, oavsett vad du längtar efter. Hos oss utvecklar och testar vi vårt sortiment hela tiden. Bara de sängar som klarar våra hårda kvalitetstester tas in i sortimentet. Oavsett om du vill köpa en första säng till barnen eller en handgjord svensktillverkad säng till det stora sovrummet kan du hitta den hos oss. Osäker? Ta hjälp av informationen nedan eller besök någon av våra butiker och prata med en av våra kunniga Mio Sängexperter. Som en extra trygghet för dig som köper en säng har vi dessutom en Nöjd-kund-garanti på många av våra sängar.

Det är skillnad på säng & säng

Alla våra sängar uppfyller baskraven för en god nattsömn. Men varför kostar sängarna olika när de ser likadana ut? Jo, det beror på att sängarna är uppbyggda på olika sätt och med olika material. Eftersom vi alla har olika uppfattning om vad som är skönt, mjukt, hårt eller fint har vi ett sortiment som tilltalar alla smaker. 

En bra-säng uppfyller baskravet för en god nattsömn. Materialen, så som stoppning, resår och stomme har en bra uppbyggnad och funktion. En bra-säng har inte så stor valmöjlighet, utan sängen finns i ett fåtal utföranden och får tack vare stora volymer ett lågt pris. En exklusiv, dyrare bäst-säng har högre krav på materialval, stomme och resår. Valmöjligheterna är många och sängen kanske bara tillverkas i ditt unika utförande. Den sängen blir en investering för resten av livet. Mellan dessa kategorier finns Bättre-sängen, som är en kombination av de två.

Hos oss ska alla kunna hitta en skön, fin säng i rätt prisklass.

En kontinentalsäng består av tre lager. Det undre lagret består av underbäddar med inbyggt fjädersystem alternativt en ram med ribb-botten. På den ligger en hel alternativt två stycken kassetter i ett klätt fodral. Kassetterna rymmer ett fjädersystem tillsammans med polyeter eller latex. Ovanpå allt läggs en bäddmadrass för ökad komfort. En kontinentalsäng ger ofta ett maffigt och lyxigt intryck vilket tilltalar många. Våra kontinentalsängar finns i många olika varianter och prisnivåer.

Ramsängen är en mångsidig säng som består av en resårmadrass i en stabil träram. Vi har ramsängar i olika prisklasser, uppbyggda med olika typer av resårer – anpassade efter olika behov. Sängen kan stå fritt på ben eller läggas i en sängram vilket gör ramsängen mycket flexibel. För att få en komplett säng, komplettera med en skön bäddmadrass och en huvudgavel.

Med en ställbar säng kan du anpassa sängen efter dagsformen. Den har ett motorsystem som gör huvud- och fotända höj- och sänkbara med en handkontroll. Fördelen med en ställbar säng är till exempel att en höjd huvudända kan lindra vid förkylning och snarkningar samt att det blir bekvämt vid läsning och tv-tittande. En höjd fotända kan istället hjälpa återhämtningen efter träning. Våra ställbara sängar finns i olika utföranden och prisklasser.

Varför behöver du en bäddmadrass och vad är viktigt att tänka på när du ska köpa en? Bäddmadrassen ger sängens ytmjukhet och kommer att formas efter kroppen. Samtidigt som den skyddar din säng ger den dig en skön nattsömn genom sina olika egenskaper. Prova ordentligt hos oss för att hitta en madrass som tryckavlastar som du vill. Fråga gärna en Mio Sängexpert i butiken så hjälper vi dig att prova fram en bäddmadrass som är rätt för dig. Bäddmadrassen kommer med tiden få ett avtryck vid framförallt stussen (där belastningen är som störst). Detta är fullt naturligt. Bäddmadrassen bör vändas och vridas runt då och då för att jämna ut den naturliga formningen av materialet. Byter du bäddmadrass var femte år kan du njuta av din säng i många år framåt. Dessutom är många av våra bäddmadrasser kvalitetscertifierade med Öko-Tex.

Prova gärna en säng utan bäddmadrass för att känna vad en bäddmadrass betyder för helhetsupplevelsen av sängen.

Vilken sovtyp är du?

Sova kan man göra på väldigt många olika sätt. Sover du på rygg, sida eller mage? Sängen ska alltid anpassas efter hur du tycker om att sova. Här nedan hittar du mer information om vad vi rekommenderar till de olika sovställningarna. För att du ska få bästa möjliga avlastning och sova bekvämt behöver du välja en fasthet på din säng på passar dig. Den fastheten kan vara en helt annan än den din partner vill ha och behöver på sin sida om sängen. Det är viktigt att prova olika sängar för att hitta den komfort som passar just dig bäst. Vi hjälper dig! I butiken kan du boka tid hos en Mio Sängexpert.

Val av komfort är många gånger svårt att råda kring och kräver kunskap och erfarenhet. Men ett tips är att låta någon trycka in sin hand vid din svank när du ligger på rygg i sängen.

Kan personen trycka in handen:
Lätt och utan motstånd = sängen är för hård
Får pressa ganska hårt = sängen är för mjuk
Svenskt "lagom" = sängen är OK

Sova på rygg

Sova på rygg

För dig som sover på rygg är det viktigt att ha en säng som ger tryckavlastning vid höften och skuldrorna. Känn efter att axlar och skuldror får stöd utan att känna tryck. Du ska ligga "i" sängen, inte ovanpå, men inte heller alltför djupt nedsjunken. En medium eller fast säng med komfortzoner brukar vara att rekommendera. Då hålls ryggraden rak och trycket mot kroppen lågt, vilket gör att du kan fokusera på att vila upp dig.

Sova på sidan

Sova på sidan

Att sova på sidan i en lätt ihopkrupen ställning ger bra stöd för ryggraden. Hitta en lite lägre kudde så belastar du nacken på rätt sätt. Du som sover på sidan mår bra av en säng som har ett resårsystem uppbyggt av många följsamma fjädrar där axel och höft sjunker ner och ryggraden vilar rakt horisontellt. Då ökar chansen att få njuta av en lugn, djup och sammanhängande sömn.

Sova på mage

Sova på mage

Magsovare brukar dra upp ett ben och lägger gärna armen under kudden. Ett tips till dig som sover på mage är att ha en säng uppbyggd av flera komfortzoner som hjälper dig att inte sjunka ner för mycket med bröst och mage. En fastare säng ser också till att hålla ryggraden rak så att du inte får ont i nacke och svank.

Mio Sängexpert

De flesta behöver ett gott råd när det är dags att köpa säng. Ska den vara hård eller mjuk? Varför skiljer sig priserna åt? I butiken kan du boka tid med en Mio Sängexpert som tar reda på vad du behöver och guidar dig rätt. Det kostar inget extra!

Mio Sängexpert

Nöjd-kund-garanti

Som en extra trygghet för dig som köper en säng har vi infört en Nöjd-kund-garanti på utvalda sängar. Den gör det möjligt för dig att byta komfort om sängen känns för hård eller för mjuk. Ofta behöver man lite tid för att vänja sig vid en ny säng och därför vill vi att du ska prova sängen i minst 60 dagar. Efter 60 dagar och upp till 120 dagars användande av sängen har du möjlighet att byta till en annan komfort, förutsatt att modellen finns i en mjukare eller fastare komfort än den du valt från början.

  

Nöjd-kund-garanti
har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2018