GUIDE: ATT VÄLJA SERVIS

En hel del tid tillbringar vi med att titta ner på tallriken när vi äter. Minst en gång per dag, oftast två. Det sägs att tallriken kan säga en hel del om din personlighet! Är du en person som gillar att duka med benporslin i enhetligt vitt eller som gillar att mixa och matcha hejvilt med olika tallrikar och olika färger? Oavsett vilket så har vi något för dig. Här nedan kan du läsa mer om våra olika keramik- och porslinssorter samt se våra noga utvalda serviser. 

 

VÄLJ RÄTT MATERIAL

Fältspatporslin
Denna klassiska vita porslinstyp bränns vid hög temperatur (1400°) och kännetecknas av att vara ett tätt och hållbart material. Utöver detta gör porslinsglasyrens sammansättning att ytan nästan ser ut som glas. Färgvalet av glasyren är begränsad på grund av den höga bränningstemperaturen. Fotringen på fältspatporslin är oglaserad men föremålet drar ändå inte åt sig fukt. Dekorglasyr kan tillsättas efteråt men då vid en extra bränning i lägre temperatur.

Detta material tål både mikrovågsugn och maskindisk men man ska dock låta bli om porslinet är dekorerat över glasyren. Fältspatsporslin är inte ugnsfast.

Benporslin
Benporslin är ett klassiskt porslin med en lite lyxigare känsla. Det har en vit färg, är genomlysande och tätt. Det är det mest transparenta porslinet. Med benporslin kan man tillverka mycket tunna produkter tack vare att materialet är så starkt. Benporslin bränns i ca 1200°C och innehåller minst 25 % benaska.

Stengods
Består av lera och kvarts och används till konstföremål men även serviser och bruksföremål. Stengods är högbränt och blir då likt fältspatsporslin ett mycket tätt material som är tåligt mot nötning. Stengods får en gråvit färg under framställningen men kan färgas av olika dekorglasyrer. Fotringen på stengods är oglaserad eftersom materialet är så tätt att den ändå inte tar upp fukt. Stengods tål ugn, mikrovågsugn och maskindisk.

Lergods
Detta är ett mer poröst keramiskt material vilket medför att det är känsligare för stötar och slag. Lergodsets ”hantverkskänsla” gör att det känns genuint och rustikt. Lergods finns utan glasyr men bruksföremål är ofta glaserade för att skydda materialet. Då lergodset bränns vid låg temperatur (1000°) återger den väl färgerna på glasyren.

Detta material bör diskas varsamt och eftersom lergods kan suga upp vatten bör det förvaras luftigt för att genomtorka. Lergods tål mikrovågsugn men inte vanlig ugn. I kategorin lergods ingår också typerna terrakotta och fajans som är tennglaserat.

Flintgods
Flintgods är en typ av poröst stengods som alltid är glaserad. Tack vare den lägre bränntemperaturen (1200°) kan man använda sig av en bred färgskala på glasyren. Materialet kan ta upp fukt vid användning och diskning så låt alltid produkterna torka ordentligt innan de ställs in i skåp.

Flintgods tål maskindisk och mikrovågsugn men man ska vara försiktig när godset är dekorerat över glasyren. Har sprickor uppkommit i produkten kan missfärgningar uppstå och den skall då heller inte användas i mikrovågsugn.

Servis Bitz

Bitz

Christian Bitz är en av Danmarks just nu stora föreläsare inom hälsa och ett sundare liv. Driven av lust och en filosofi om att det ska vara lätt och roligt att vara sund i vardagen, har har skapat porslinserien Bitz. Välj mellan klassiskt vitt benporslin eller det lite mer rustika stengodset i svart eller grått. Det senare har en glasyr som ger varje del en unik yta. Läs mer om Bitz här >

Servis Colormix

Colormix

Klassisk serie i fajans av hög kvalitet som tål maskindisk och är mikrougnssäker. Finns i två olika färger – vitt och grått.

Servis Leonor

Leonor

Leonor är en elegant serie med romantisk pärlkant som ger tallriken det lilla extra. Leonor är i tåligt stengods och kan användas i ugn och mikro samt diskas i maskin. Köp gärna till fler delar av Leonor eller kombinera med vår serie Evora som finns i matchande färger.

Servis Zebra

Zebra

Zebra är ett bra och dekorativt basporslin. Tillverkad av fältspatporslin som gör det tåligt mot stötar och därmed hållbart. Porslinet tål så väl mikro som diskmaskin.

Servis Evora

Evora

De diskreta cirkelformade ränderna ger assietten liv och elegans. Evora är i tåligt stengods och kan användas i ugn och mikro samt kan diskas i maskin. Köp gärna till fler delar av Evora eller kombinera med vår serie Leonor som finns i matchande färger.

Servis Savoy

Savoy

Savoy är stilren och passar till många olika tillfällen. Till vardagslunchen men också till fest då den lätt smälter in i många olika dukningar. Serien är tillverkad i fältspatsporslin som är tåligt mot stötar och därmed hållbart. Porslinet tål så väl mikro som diskmaskin.

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2018