Med känsla för matlagning

Markus Aujalay, känd som en av landets mest välrenommerade kockar, har arbetat på stjärnkrogar både i Sverige och utomlands. Därtill är han matinspiratör, kokboksförfattare, omutlig jurymedlem i populära matlagningsprogrammet ”Sveriges Mästerkock” och har en egen kollektion av köksredskap som säljs här på mio.se och i våra butiker.

Framgångarna har avlöst varandra för Markus under många år nu. Han har lyckats ta hem de flesta titlar som finns att vinna inom matlagning i Sverige. Vad sägs om ”Årets gröna kock”, ”Årets viltkock”, ”Årets kock” och han har även medverkat som representant i Bocuse d´Or, som populärt kallas Kock-VM. Att ha stått för matlagningen på Nobelmiddagen är en annan fjäder i Markus hatt. Inte många som kan skryta med det!

Fullspäckat schema

Just nu har Markus fullt upp med att driva två restauranger, den egna YouTube-kanalen och kommer med största sannolikhet även fortsätta att peppa – och döma – passionerade amatörkockar i ett visst program på TV4.

Köket en lockande plats

Sin plats i livet – köket såklart – hittade Markus redan som sjuåring. Med stor iver och nyfikenhet började han att experimentera med olika maträtter hemma. Endast 14 år gammal jobbade han extra på restaurang.

– Jag tyckte att det var en rolig miljö. Den passade mig som var rastlös och hade svårt att sitta still. Det gör man inte när man jobbar på restaurang. Det är full fart hela tiden och ofta en stor variation när det kommer till såväl ålder som kön och etnicitet. Och alla dofter!

Två egna restauranger

Markus första riktiga jobb som kock var på Arlandia Hotel några år efter gymnasiet. Han fick sedan anställning på Operakällaren och har även arbetat på restauranger som Leijontornet och Fredsgatan 12. Idag driver han, tillsammans med Erika Michael, restaurang Tegelbacken och restaurangrörelsen Winterviken i Stockholm.

– Tegelbacken är en ganska liten restaurang som ligger mitt i centrala Stockholm. Ombonad och varmt inredd med en europeisk prägel på maten. Man kan säga att vi utgår från det klassiska och sätter sedan en egen prägel. Lite medelhavsinspirerad mat.

Winterviken är en mysig oas som ligger i Gröndal, strax utanför Stockholm. Där, i självaste Alfred Nobels gamla dynamitfabrik, finns det plats för många gäster.

– Dagtid kör vi luncher och café sju dagar i veckan året runt. Sedan festvåning på kvällarna med bland annat företagsbanketter, bröllop och andra lite större fester.

Dags för höstmys

Nu när hösten är här tillbringar de flesta av oss alltmer tid hemma. Det finns ett skönt lugn över årstiden som tilltalar många.

– Jag tycker om hösten men den är ofta väldigt kort, eller hur? Det kan vara skön sensommar hela september och ibland även en bit in i oktober. Sedan går det fort fram till julen och allt som hör till den. Julstämningen smyger sig på allt tidigare och inte mig emot. Jag älskar jul!

Mustig och matig soppa

När det kommer till höstmat tänker Markus spontant på en smakrik matig soppa med bland annat mycket rotfrukter i.

– I med potatis, kål, lök, köttfärs och annat gott. Det blir gott. Annars måste jag säga att det brukar variera väldigt mycket hemma hos oss. Ena dagen en god pasta, nästa raggmunk och fläsk.

Egen stilren kollektion

I den egna serien med köksredskap, som ingår i Mios sortiment, ingår allt från grytor och stekpannor till skärbrädor och bestick. Ja, det mesta du behöver för att kocka mästerligt hemma och våga testa nya spännande recept. Det är fina och väldigt omtyckta produkter. En stilren köksserie. Markus har varit med och designat produkterna och använder dem gärna själv.

– Jag tycker att de utgör en bra bas i köket. Durkslagen, som finns i två olika storlekar, gillar jag. Lökhackaren är en annan favorit. Den kan användas till mer än att hacka lök. Blanda i till exempel tomat, chili, lime och olivolja så har du en god röra att doppa chipsen i.

Stolt över sin köksserie

Markus är stolt och nöjd med kollektionen som kommer att utvecklas

– Vi har fått till en bra bredd och en skön känsla i prylarna. Serien kommer att byggas på med nya produkter allt eftersom.

Bara att hålla utkik efter fler köksprylar signerade Markus Aujalay, med andra ord. Bli en mästerkock, du också!

Behöver du inspiration i köket? Kika in på Markus Youtube-kanal där han delar med sig av egna tolkningar av klassiska rätter!