Inred matplatsen

Vad händer runt er matplats – Lek? Läxor? Samtal? Middagar? Matplatsen är en del av vardagen. Nedan följer våra bästa tips på hur du kan inreda din matplats. 

Många av våra matgrupper ingår i en serie. Det gör att det finns matchande skänkar och vitrinskåp som passar perfekt att möblera med runt middagsbordet. Även en solitär skänk eller vitrinskåp kan förgylla matplatsen. Skänkar och vintrinskåp ger bra med förvaring och avlastningsytor. Fyll vitrinskåpet med din finaste servis som du gärna visar upp när du får besök. 

 

6 tips på hur du kan duka fint till middagen

 • Ta in naturen till dukningen. Skapa ett stilleben med kvistar, kastanjer och kottar. Sprid ut dekorationen på bordet, skapa ett arrangemang i en vas eller låt varje gäst få ett eget litet stilleben på sin tallrik.
 • Många till bords och ont om tid? Lägg eller ställ besticken i en vacker kruka eller som här, lägg dem i en marmorbricka. Låt gästerna förse sig själva så att du kan fokusera på maten. 
 • Skippa den starka takbelysning. Plocka fram ljus i olika höjder och storlekar för att skapa en mjukt och levande atmosfär. Ett par höga ljusstakar bryter av nivåskillnaderna bra till värmeljusen på bordet.
 • Bort med stora fat och skålar. Servera maten i portionsformar och slipp skicka runt maten. Men var beredd med en extra portion eller två till de som vill njuta lite extra av den goda maten. 
 • Blanda ett enfärgat och mönstrat porslin för att skapa kontrast. Vårens nyeheter Evora och Leonor passa fin att duka med tillsammans och har samma sköna färgskala. Se alla våra serviser >
 • Många tillbehör till maten? Håll ihop känslan med likadana skålar och fat i olika storlekar. Intrycket blir lugnare och maten träder fram bättre. Låt maten smaka!

Sätt guldkant på middagen med beticken Matera och duka med en handduk istället för servett för en lyxiage känsla. Handduken Etno finns i tre härliga färger - svart, mörkblå och beige. 

Sätt stilen med vackra stilleben på bord och avlastningytor. Genom att addera blommor och växter till en stilren inredning får man känslan av att det är mer ombonad och hemma.

Stor väggytor. Har du stora väggytor som du inte vet vad du ska göra med? Skapa en tavlevägg med fina bilder. Använd bilder i olika storlekar för att skapa kontrast och spänning. Kombinera även liggande och stående bilder som i bilden. 

Hänga upp många små lampor över middgasbordet i olika höjder för en spännande belysning. Med nakna glödlampor ger det en rustik känsla med industriell tusch, passar lika bra till små och stora bord. Har du ett långt middagsbord kan en god idé vara att sätta upp två taklampor bredvid varandra. 

Placera mattan

Ska mattan ligga under ditt matbord behöver du tänka på att mattans bredd räcker så att stolen inte hamnar utanför mattkanten. Måttet bestäms av bordets storlek plus cirka 50-60 centimeter runtom.

Lämpliga storlekar under matgruppen:

Matgrupp med 4 stolar

 • 170x240 cm
 • Ø 180 cm (rund matta) 

Matgrupp med 6 stolar 

 • 170x240 cm
 • 200x300 cm
 • Ø 220 cm (rund matta)

Matgrupp med 8 stolar (stolar på gavel)

 • 200x300 cm
 • 250x350 cm
 • Ø 240-290 cm (rund matta)

Rökfärgat - vårens trend i matsalen

Stilrena Dalarö är möbelserien som passar lika bra i köket som i vardagsrummet. En härlig nyhet i vår är bordsskivan i rökfärgad, massiv ek där träets egenskaper framträder på ett naturligt sätt. Serien är utformad enligt klassisk, skandinavisk stil med genomtänkta lösningar som skapar mycket utrymme. 

Skagen och Wilma har också bordsskivor i rökfärgad ek.

Vilken stil passar din personlighet?

Skandinaviskt och tidlöst
Alla möbler är vackert vita, inspirerade av klassisk, skandinavisk design. Det är inte bara stilen som är tidlös, det omsorgsfulla hantverket med de fint arbetade detaljerna gör att du kan njuta av din matgrupp i många, många år framöver.

Moderna matgrupper med härlig retrokänsla
Med genomarbetade detaljer och att kombinera material och färger känns både matgruppen moderna och retro på samma gång.

Vacker vit vårskrud
En matgrupp i romantisk stil har fint arbetade detaljer. Den passar lika bra i storstadsköket som i det lantliga matrummet.

Upplev rökfärgad massiv ek
En av vårens stora nyheter är att vår mest populära matplatsserie Dalarö nu finns med en vacker bordsskiva i rökfärgad massiv ek. Skivan har en härlig känsla där träets egenskaper framträder på ett naturligt sätt. Du hittar även rökfärgade skivor i serierna Wilma och Skagen.

Rustikt och industriellt
Vi har flera matgrupper som passar in i den rustika och industriella stilen. Möblerna bryter snyggt av mot en ren väggyta och med belysning i mässing är matplatsen redo för både fredagsfest och måndagsmiddag. Varje bord är unikt och stryker du med handen över ytan får du en härlig naturnära känsla.

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2013