Att välja matta

Att välja matta

En matta kan förändra allt! Mattor ramar in matplatsen, sticker ut i vardagsrummet eller sätter färg och ger liv åt en enfärgad möblering. Låt handvävda, mer diskret mönstrade bomullsmattor ligga omlott i vardagsrummet. Det blir både personligt och snyggt. Hos oss hittar du allt från enfärgade mattor, som nästan kan smälta samman med dina möbler, till riktigt färgrika mattor med trendiga mönster.

Olika typer av mattor

Tuftade mattor tillverkas för hand genom att man skjuter in garnet genom en lodrätt duk med en tuftpistol. Mattan genomgår sedan flera steg med tvättning, klippning, utskärande av mönster och slutligen limmas en baksida på. Tuftade mattor är slitstarka men utsätt dem inte för långvarig väta, hög värme eller kemiska produkter. Tryckmärken på mattan avlägsnas lättast genom att fukta luggen och sedan blåsa lätt med en hårfön samtidigt som luggen kammas.

Ryamattor kännetecknas av dess lugg och kan handknytas men även tillverkas på maskin. Det är viktigt att dammsuga mattan i luggens riktning och att inte använda ett roterande munstycke på dammsugaren.

Trasmattor tillverkas, som det hörs på namnet, av just trasor och textilier i framförallt bomull som färgats. Trasmattan är lättskött och går i de flesta fall att tvätta i en rymlig tvättmaskin men kan vid tvätt krympa något. Det är därför mycket viktigt att följa de exakta tvättråden och tvätta i de angivna gradantalen. Efteråt ska mattan torkas snabbt och hängandes med ränderna nedåt för att inte överbliven färg ska krypa. Torka inte mattorna i torktumlare eller torkskåp.

Handvävda mattor tillverkas på vävstol av en eller två personer beroende på mattans bredd. För att inte utsätta luggen för långvarigt tryck av möbler är det bra att rotera mattan med jämna mellanrum. Mattan bör lämnas till en auktoriserad fackman för plantvätt.

Flatvävda mattor kallas också röllakan och är vändbara mattor som tillverkas för hand.

Kelimmattan, som är en typ av flatvävd matta, handvävs också men med ett tunnare garn. Detta innebär att man kan göra mer detaljerade mönster. Mattorna vävs i ull med varp av bomull eller lin.

Wiltonmattor är maskintillverkade vävda mattor som är uppkallad efter den knut som används i vävningen – Wiltonknuten. Dessa mattor tillverkas vanligtvis i Belgien. Mattan kan vara tillverkad i många olika material men har oftast en baksida av jute. Den vattenkänsliga baksidan gör att mattan bör lämnas till auktoriserad fackman för rengöring.

Handknutna mattor knyts på en lodrät varp och mönstret knyts utifrån en skiss. Så kallade orientmattor är handknutna mattor och har ofta gamla traditionella mönster som härstammar från den regionen de är gjorda i. Det är viktigt att dammsuga mattan i luggriktningen och eventuella fläckar bör tas bort omgående.

Viskosmattor är maskinvävda med frans och traditionella mönster. Mattan har en vacker lyster som ändrar sig beroende på hur ljuset faller i rummet och åt vilket håll mattan ligger. Varpen i mattan är tillverkad av polyester vilket gör den stabil och slitstark. En viskosmatta ska endast kemtvättas. Viskosmattor tenderar att släppa ifrån sig ludd den första tiden. Dammsug eller dra en lätt fuktad trasa över ytan för att samla ihop luddet. Efter några veckors användande kommer detta att avta.

Plastmattor är vävda mattor som tillverkas för hand eller på maskin av plastremsor i olika färger. Maskintvätta och dropptorka. Vädra gärna men inte i minusgrader då detta kan göra mattan skör.

Formge din egen matta

Ibland räcker standardstorlekarna inte till. Kanske har du en stor soffa, ett rejält tilltaget matbord eller ett rum med en speciell form. Eller så vill du bara sätta din personliga prägel på inredningen.

En måttanpassad matta kan du få precis som du vill ha den. Välj färg, material, form, storlek och avslut – låt dig inspireras på mio.se.

Stora mattor är en stark trend. Det är inte både snyggt och ger en ombonad känsla, samtidigt som det är praktiskt eftersom det dämpar ljud. Mattor som täcker hela golvytan i ett rum, särskilt i sovrummet, blir mer och mer populärt. 

 1. Välj material och färg på din matta.
 2. Välj mått, form och vilken typ av kantning mattan ska ha; langetterad kant eller bandkant. 
 3. Efter att du har beställt din matta levereras den till din Mio-butik inom 14 dagar.
Formge din egen matta

Anpassa mattan efter möbeln

När du köper en matta är det viktigt att ha i åtanke var mattan ska ligga. Det kan ibland vara svårt att veta hur stor matta som behövs och det vanligaste felet många gör är att köpa en för liten matta. .

Låt mattan ta för sig och skapa en identitet till ditt rum. Här kommer några tips på hur du får till det på bästa sätt!

Vardagrummet

För soffgrupper gäller att mattan ska vara minst lika bred som soffans bredd. Soffgruppen binds samman på ett harmoniskt sätt om du ställer soffan cirka 20 centimeter in på mattan.

Lämpliga storlekar under soffan:

2-sits soffa

 • 140x200 cm
 • 170x240 cm
 • Ø 160-200 cm (rund matta) 

3-sits soffa

 • 170x240 cm
 • 200x300 cm
 • Ø 180-220 cm (rund matta) 

Hörnsoffa/divan

 • 170x240 cm
 • 200x300 cm
 • 250x300 cm
 • Ø 220-250 cm (rund matta)
Anpassa mattan efter möbeln

Matrummet

Ska mattan ligga under ditt matbord behöver du tänka på att mattans bredd räcker så att stolen inte hamnar utanför mattkanten. Måttet bestäms av bordets storlek plus cirka 50-60 centimeter runtom.

Lämpliga storlekar under matgruppen:

Matgrupp med 4 stolar

 • 170x240 cm

 • Ø 180 cm (rund matta) 

Matgrupp med 6 stolar 

 • 170x240 cm

 • 200x300 cm

 • Ø 220 cm (rund matta)

Matgrupp med 8 stolar (stolar på gavel)

 • 200x300 cm

 • 250x350 cm

 • Ø 240-290 cm (rund matta)

Skötselråd

 • Mattan behöver dammsugas minst en gång i veckan. Häng ut och vädra mattan minst en gång per år.
 • Undvik direkt solljus och rotera mattan med jämna mellanrum för att bevara färgen. På detta sätt blir även slitaget på mattan mer jämnt fördelat.
 • Undvik att skaka eller piska mattan då kant och frans kan släppa. Ryck eller klipp inte av lösa trådar på en matta utan försök istället att fästa tråden med knutar.
 • Börja aldrig att gnida direkt på fläcken utan ta bort den utifrån och in för att minska risk för spridning. Välj fläckborttagningsmedel efter materialet i mattan och testa först på ett mindre synligt ställe.
 • Följ noga de anvisningar som finns på tvättrådsetiketten.
 • Beroende på material så får man räkna med en viss krympning 
vid tvätt.
 • Är du tveksam vid tvätt, lämna då mattan till en fackman.
 • Se till att golvet är torrt när du lägger på en matta med 
latexundersida, annars finns det risk för att mattan fastnar vid golvet.

Är du osäker på hur du ska behandla dina produkter är du välkommen att kontakta din närmaste Mio-butik.

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2017