Att välja läder

Att välja läder

Läder är ett utmärkt material att använda som möbelklädsel. Läder av god kvalitet är starkt, komfortabelt och vackert. Rätt skött är det dessutom mycket tåligt. Läder som slits naturligt blir bara vackrare med tiden. Vi har möbler klädda i olika läderkvalitéer.

Olika typer av läder

Vilken kvalitet du ska välja beror på vad möbeln ska användas till. För att göra det lite enklare för dig har vi samlat information och tips här nedan om olika typer av läder.

Anilin-läder
Anilin är ett läder som genomfärgas efter garvningsprocessen och ingen täckfärg läggs på ytan. Det gör att du får ett läder som både är mjukt och smidigt, och som andas relativt bra. På ytan stryks endast ett tunt lager finish eller vax för att utseendet skall bli genuint och naturligt. Man lämnar djurets egen struktur synlig och därför kan man många gånger se ärr, märken, insektsbett och färgskiftningar i lädret. Ett anilinläder är ett extra känsligt läder som kräver mera vård och omsorg än många andra typer av läder. 

Semianilin-läder
Semianilinläder framställs på samma sätt som ett anilin men man stryker även på ett tunt lager färg och finish. Detta gör att man får ett tåligare läder utan att tappa för mycket av den mjuka smidiga känslan och fortfarande har lädret en mindre andningsfunktion. 

Täckfärgat läder
På ett täckfärgat läder har man tillfört ett skikt av färg
och ytfinish vilket medför att djurets naturliga struktur
inte längre blir synligt. Man får på så sett ett läder som är mycket tåligare mot fläckar, smuts och spill, men som andas mindre. 

Skötselråd

De olika läder-typerna skiljer sig dock något i behov av omsorg och lädermöbler som utsätts för stort slitage, smuts och uttorkning kräver mer underhåll än vid normal användning. Några enkla saker finns det dock att tänka på när det gäller alla lädermöbler.

Värme och temperatur
Undvik att placera möbeln nära ett element eller andra värmekällor. Det bör vara minst 20-30 cm mellan möbeln och värmekällan.

Möblerna skall alltid förvaras i normal rumstemperatur. Fuktighet och kyla kan skada möbeln.


Ljus
Läder med ytskydd har ganska bra ljusäkthet och behöver bara skyddas mot stark solbestrålning under längre perioder. Läder med lite eller inget ytskydd – semianilin och anilinläder – har något sämre ljusäkthet och bör skyddas mot direkt solljus.

Fett
Fett från t ex händer och nacke kan krypa in i lädret och fläcka det. Håll ytan ren och fin genom att rengöra med särskild läderrengöring. För att skydda lädret mot fläckar och förbättra slitstyrkan bör möbeln behandlas 2 ggr/år vid normal användning. Används en lädermöbel flitigt, behöver den smörjas oftare. Observera att anilinläder bör behandlas oftare, ungefär 4 ggr/år.

Rengöring
Börja alltid med att behandla din nya möbel innan du tar den i bruk. Använd de produkter du blir rekommenderad i butik. Läder ska behandlas minst 2-4 gånger årligen - om detta inte följs kommer det med tiden resultera i blekning, torrsprickor mm. 

Dammsug möbeln med mjukt munstycke minst en gång i månaden för att förhindra damm och smuts från att slita på lädret.


Behandla alltid fläckar direkt och använd professionell hjälp vid behov. Starkt rengöringsmedel kan förstöra lädret. Använd därför aldrig disk-, tvätt eller lösningsmedel för att rengöra möbeln. Använd istället alltid särskild läderrengöring. 

 

Mio tar inte ansvar för de åtgärder du gör själv på möbeln, du utför dem på egen risk. Välkommen att kontakta din butik om du känner dig osäker på hur du bör göra.

Leather Master

Vår leverantör Leather Master kan det mesta inom skötsel och vård av läder, textil och trä. I din Mio-butik finner du ett urval av deras produkter till dina möbler. Om du vill läsa om produkterna eller lära dig mer om skötsel, vård och reparationer finner du dem på www.leathermaster.se

har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ
Enjoy
BYGGBAR

17.995:-

(19.475:-)
Enjoy
BYGGBAR

21.995:-

(23.570:-)
Enjoy
BYGGBAR

12.495:-

(13.385:-)
Focus
BYGGBAR

5.946:-

(6.995:-)

Copyright © Mio AB 2017