Att välja belysning

Att välja belysning

Lampor är inte bara ljus – de är inredning! I höst är metaller och mässing fortfarande populärt och krom börjar ta för sig. Opalglas lyser upp årstiden med ett mjukt, behagligt sken och de stora, pampiga kronorna är tillbaka med kraft. Även en ensam glödlampa kan ibland vara det snyggaste. Hos oss hittar du många höstiga nyheter och andra storfavoriter.

Vi brukar rekommendera fem till tio ljuspunkter i varje rum.

Välkommen att titta här på mio.se och i din butik och välj ut dina favoriter. Glöm inte att köpa till en ljuskälla till nya lampan. Se våra ljuskällor här >

Bra att veta om ljuskällor

LED

 • Sparar energi – Förbrukar endast ca 10% jämfört med den gamla glödlampan.
 • Längre livslängd – Om man använder ljuskällan ca 1000 timmar per år behöver man inte byta förrän om 25 år.
 • Lyser direkt med full ljusstyrka.
 • Innehåller inte kvicksilver och det behövs inte några särskilda åtgärder om en lampa skulle gå sönder. LED-lampor ska källsorteras som elektronikskrot/ljuskällor.
 • Mindre känslig för vibrationer, stötar och kyla. Fungerar att använda i kylen och i frysen om temperaturen inte är allt för låg. Den får däremot inte utsättas för fuktighet och frost. 
 • Känslig för hög värme och är inte lämplig i exempelvis en bastu eller ugn. Normalt rekommenderas en LED-lampa att användas i miljöer med temperaturer från -20° till +40°.
 • En LED-lampa kan användas utomhus om armaturen är konstruerad för det (normalt kapslingsklass IP44). Armaturen ska skydda ljuskällan mot fukt och mekanisk påverkan. 

Har du fler frågor angående LED-lampor? Läs våra Frågor & svar här >

Halogen

 • Sparar energi – Förbrukar endast ca 70% jämfört med den gamla glödlampan.
 • 100% dimbara.
 • Lyser direkt med full ljusstyrka.
 • Ger ett klassiskt varmt ljus.
 • Lång livslängd – upp till fem gånger längre än vanliga glödlampor
 • Effektiva under hela sin livslängd.

Typer av belysning

Typer av belysning

Allmänbelysning
Allmänbelysning sprider ett mjukt och klart ljus över hela rummet. Oftast är det en taklampa eller lysrörsarmatur. Det är ett bra ljus när du exempelvis ska städa eller leta efter borttappade saker.

Funktionsbelysning
Funktionsbelysning är till för att underlätta i dina dagliga sysslor, hemma eller på jobbet. Det gör att du ser bättre oavsett vad du gör eller när på dygnet du gör det. Det kan exempelvis vara en skrivbordslampa när du skriver eller en sänglampa när du läser. Funktionsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett riktat ljus. 

Stämningsbelysning
Stämningsbelysning är till för att ge ett mjukt ljus som ger en inbjudande känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämningsbelysning är genom att placera mindre lampor runt om i rummet. Små lampor ger normalt ett diffust ljus men kan ofta visa mycket av sin, och rummets, personliga stil.

Diffust ljus
Lampor som har skärmar av tyg eller papper ger ofta ett diffust ljus. Ljuset släpps igenom skärmarna och sprider sig mjukt i rummet och skapar inga tydliga skuggor. 

Riktat ljus
Riktat ljus får du av lampor som har en skärm som inte släpper igenom ljus utan riktar allt ljus åt ett håll. Ljuset blir koncentrerat och ger skarpa kontraster mellan ljus och skugga. 

En blandning av ljus
Våra hem behöver en blandning av diffust och riktat ljus för att uppfylla våra behov och skapa ett stämningsfullt hem. Ett tips är att placera lamporna på olika höjder i rummet för att skapa dynamik. Om du har svårt att veta vilken belysning som behövs i rummets olika delar kan du ställa dig frågorna:

 • Vad gör jag i rummet?
 • Var gör jag det?

Utifrån det kan du välja vilken av de tre olika typerna av ljus som du ska använda dig av. 

Tips och trix:

Tips och trix:

Bordsskivor i glas speglar lampan inuti skärmen, här väljer du därför med fördel en svagare ljuskälla till din lampa.

Ett vardagsrum behöver fem till tio ljuspunkter för bästa stämning och harmoni. Prova att skapa små rum i rummet genom att belysa ett bord eller en fåtölj med en bords- eller golvlampa. Dels ser det trevligare ut men får även rummet att verka större. 

Att du har rätt lampa vid arbetsplatsen kan vara avgörande för dina ögon och därmed din effektivitet. En läslampa lyser upp boken eller tidningen bäst om den är höj- och sänkbar med riktat ljus.

Rätt ljus kan förändra hela rummet, till exempel om lampan ger ifrån sig ett varm eller kallt ljus. Det är därför vi har så många olika typer av lampor på Mio.

Hur ser lampan ut tänd? En lampas utseende kan förändras mycket från att vara släckt till att vara tänd. Se till att lampans stil och utseende även passar hemma hos dig när den är tänd.

Se till att lampan inte bländar dig. Då anstränger du ögonen mer än nödvändigt. Se till att lampan placeras på rätt höjd eller riktas åt ett håll som inte bländar. 

Lampor nära TVn? När man tittar på TV vill man ofta ha lite bio-känsla med dämpad belysning. Tänk på att inte placera en stark lampa nära TVn. 

Vad har lampan för funktion? Var behöver du ljus i rummet? Läs nedan om lampors olika funktioner och vad för typ av belysning det finns. 

Hur starkt ska lampan lysa? Det behövs olika stark belysning för olika ändamål. Läs gärna tipsen nedan. Något som många inte vet är att ljusets styrka mäts i lumen (lm) och inte i watt (W).

Vilka lampor går att dimmra? Alla lampor går inte att dimmra - läs på förpackningen vad som gäller för respektive lampa. Se nedan vilka av våra lampor som går att dimmra. 

Belys det du vill visa. Med en bordslampa kan du markera speciella detaljer, till exempel en vacker byrå eller en rad med samlade favoritvaser.

Information om elavfall. Begagnade el-produkter kan kräva speciell avfallshantering. Du som kund kan lämna in din begagnade lampa hos oss när du köper en motsvarande vara eller lämna den för återvinning på kommunens miljöstation.

Ljusordlista

Sockelstorlek finns i två olika storlekar, E14 och E27. E14 är en listen skrivsockel och E27 är en stor skruvsockel. Detta för att du ska kunna välja en sort som passar just din lampa perfekt! Sockelns storlek står på förpackningen så du lätt ser vilken du ska ha till din lampa.

Watt (W) visar lampans energiförbrukning när den är tänd. Ny teknologi som LED förbrukar mycket mindre mängd energi (W) för att ge samma mängd ljus.

Lumen (lm) är ett mått för att kunna jämföra ljusmängd. Att vissa lampor är ljusstarkare än andra innebär att de bör användas på olika sätt.

Kelvin anger färgtemperatur – ju lägre kelvintal desto varmare ljus. 2700 kelvin motsvarar färgtemperatur hos en normal glödlampa. Hög färgtemperatur ger blåaktiga färgtoner medan låg färgtemperatur ger rödaktiga färgtoner.

Ljusordlista

Energimärkning av ljuskällor och armatur

Energiklasserna på ljuskällor går från E till A++, där A++ är effektivast, det vill säga drar minst energi. Till exempel klassas LED-lampor mellan A till A++ medan halogenlampor oftast hamnar i energiklass C.

Energimärkningen på armaturen visar vilka energiklasser som ljuskällan ska ha för att passa i armaturen. Det är alltså valet av ljuskälla som styr energianvändningen av armaturen. En armatur har alltid flera energiklasser och i många armaturer kan ljuskällor från klass E till A++ användas.

En del armaturer har fasta eller medföljande ljuskällor och detta går då att läsa av från märkningen.

Energimärkning av ljuskällor och armatur
har lagts till - Gå till kundkorgen
Dölj
Återställ

Copyright © Mio AB 2017